Denk je erover om watergedragen vloerverwarming met water te installeren?
Vloerverwarming met water zorgt voor koolstofarme warmte en energiebesparing door gebruik te maken van onderling verbonden circuits van verwarmingsbuizen die onder het vloeroppervlak worden geïnstalleerd om verschillende delen van je huis te verwarmen.
In dit deskundige artikel vertellen we je alles wat je moet weten over vloerverwarmingscircuits, zoals:
Hoe vloerverwarmingscircuits werken
De vele voordelen van een zoneregeling vloerverwarming
Hoe maak je het beste ontwerp voor een vloerverwarmingssysteem voor elke ruimte
De eenvoudigste manieren om watergedragen vloerverwarming te regelen
Hoe zoneregeling vloerverwarmingssysteem geschikt is voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten
Hoe werken vloerverwarmingscircuit?
Vloerverwarmingssystemen met water worden over het algemeen onderverdeeld in systemen met een dekvloer, waarbij de verwarmingsbuizen in een 5-6 cm dikke mortellaag worden ingebed, of systemen met een laag profiel, waarbij de buizen rechtstreeks in de panelen van het verwarmingssysteem onder het te verwarmen oppervlak worden geïnstalleerd. In beide gevallen moeten de verwarmingsbuizen worden geïnstalleerd als aparte “circuits”, of lussen van buizen, die verschillende delen van het huis geïsoleerd verwarmen; deze delen worden ook wel “verwarmingszones” genoemd. In een typische flat met twee slaapkamers en één verdieping kunnen bijvoorbeeld drie watercircuits worden aanbevolen om drie verschillende verwarmingszones te creëren: de woonkamer en keuken worden verwarmd door één watercircuit, de badkamer door een ander en de slaapkamers door een derde.
Wat zijn de voordelen van zoneregeling?
Zoneregeling ofwel zoneverwarming, waarbij elk deel van je huis verwarmd wordt door zijn eigen vloerverwarmingscircuit, zorgt voor regelbare en aanpasbare warmte naargelang je behoeften. Verschillende delen van je huis hebben verschillende temperaturen nodig, op verschillende tijdstippen, en zoneverwarming biedt deze functie. In de koudere wintermaanden is het een goed idee om de slaapkamer ’s nachts of vanaf de vroege ochtend zachtjes te verwarmen om de dag zo comfortabel mogelijk te beginnen, terwijl het inefficiënt kan zijn om de woonkamer in deze periode tot hetzelfde warmteniveau te verwarmen. Door verwarmingszones te gebruiken waar deze ruimtes afzonderlijk verwarmd worden door hun eigen vloerverwarmingscircuits, kun je je verwarmingsschema’s beheren, de energie-efficiëntie van je huis sterk verbeteren en tegelijkertijd geld besparen op je energierekeningen.
Wat is het ideale ontwerp van een vloerverwarmingscircuit voor mijn huis?
Samen met je vloerverwarmingsinstallateur of het Warmup-team kun je gemakkelijk het perfecte verwarmingsontwerp voor je huis plannen. Afhankelijk van de grootte van je project kun je ervoor kiezen om de circuits gewoon volgens de kameraanduidingen te installeren en is één circuit voor elke kamer een optie. Maar er zijn enkele deskundige tips die we kunnen delen om je huis zo efficiënt mogelijk te verwarmen.
Grote kamers, zoals open woonkamers en keukens, moeten hun eigen vloerverwarmingscircuit hebben; vermijd waar mogelijk de installatie van twee leidingcircuits in dezelfde kamer.
Ruimtes met veel warmteverlies, zoals ruimtes met slechte isolatie of met buitenmuren of grotere ramen of dakramen, vereisen een hoger verwarmingsvermogen van je verwarmingssysteem. Voor deze ruimtes wordt een speciaal vloerverwarmingscircuit voor de kamer aanbevolen, zodat deze verwarmingszone tot een hogere temperatuur kan worden verwarmd dan andere ruimtes in het huis.
Tegelijkertijd moeten goed geïsoleerde kamers een ander vloerverwarmingscircuit gebruiken om ervoor te zorgen dat ze voldoende verwarmd worden om oververhitting te voorkomen.
Het wordt vaak aanbevolen om voor badkamers aparte circuits te gebruiken, omdat deze kamers over het algemeen tot een iets hogere temperatuur worden verwarmd dan andere kamers in een huis. In een woning met meerdere verdiepingen kunnen verschillende vloerverwarmingscircuits worden geïnstalleerd op verschillende verdiepingen. Afhankelijk van de grootte van het gebouw heb je misschien meerdere circuits nodig op elke verdieping.
De vloerverwarmingsbuizen waaruit de circuits bestaan, worden aangesloten op een verdeelblok dat het hart van je vloerverwarmingssysteem vormt en de waterdruk, het debiet en de temperatuurregeling regelt. De Warmup S3™ verdeler biedt flexibele zonering en waterregeling voor 2 tot 12 vloerverwarmingscircuits, waardoor hij geschikt is voor zowel grote als kleine projecten. Hij is gemaakt uit één stuk 304 kwaliteit roestvrij staal, met laser geëtst voor een hoge corrosiebestendigheid, garandeert operationele nauwkeurigheid en biedt langdurige, eersteklas prestaties.
Je kunt vloerverwarming met veel verschillende warmtebronnen gebruiken, van traditionele gasboilers tot biomassaketels en warmtepompen. Dankzij de stralingswarmtetechnologie is vloerverwarming ontworpen om te werken bij lagere temperaturen (meestal aanbevolen tussen 40°C en 45°C) dan standaard radiatoren, terwijl ze hetzelfde comfortniveau bieden. Deze lagere temperaturen maken vloerverwarming ideaal voor gebruik met grond- en luchtwarmtepompen.
Verwarmingssystemen met zones vereisen speciale systeemthermostaten voor zone-per-zone of circuit-per-circuit regeling. Het Konekt assortiment vloerverwarmingsregelaars biedt een draadloze oplossing om deze systemen te regelen. Met de slimme technologie kun je aangepaste en geautomatiseerde verwarmingsschema’s instellen voor verschillende delen van je huis, met de optie om verwarmingszones te groeperen voor nog meer comfort en efficiëntie.
“Voor verwarmingssystemen met zones zijn speciale thermostaten nodig geschikt zijn voor zoneregeling”
Kan ik een gezoneerd vloerverwarmingssysteem installeren bij mijn woningrenovatie?
Ja, dat kan. Warmup biedt een breed assortiment regelaars voor stralingsverwarming die speciaal ontworpen zijn voor renovatieprojecten die geen grote invloed hebben op het vloerniveau. Veel van onze systemen bieden ook een “droge” installatie waarvoor geen betonnen dekvloeren nodig zijn, zodat de hoogte van het gebouw nog lager blijft.
De VLo-lijn van watergedragen vloerverwarmingssystemen met een laag profiel is een uitstekende keuze voor je volgende woningrenovatie. De VLo-lijn bestaat uit twee verschillende oplossingen en elk systeem is ontworpen voor een specifieke toepassing. Het VLo Ultra-12 droogbouw systeem wordt gebruikt op ongeïsoleerde vloeren en het VLo Nexxa-12 noppenplaat systeem voor geïsoleerde vloeren..