/ Blog / Vloerverwarming installeren

Alles wat je moet weten over warmtepompen en vloerverwarming

Heat pumps

Warmtepompen zijn een duurzamere warmtebron voor de verwarming van je huis dan traditionele gasboilers. In deze expertgids onderzoeken we de energie-efficiëntie van warmtepompen en ontdekken we waarom vloerverwarming het perfecte verwarmingssysteem is om ermee te gebruiken. Je komt het volgende te weten:

  • Hoe warmtepompen efficiënter werken dan andere warmtebronnen
  • Waarom vloerverwarming ideaal is voor gebruik met warmtepompen
  • Het verschil tussen grond- en luchtwarmtepompen
  • Welk type vloerverwarming je het beste kunt gebruiken
  • Hoe warmtepompen en vloerverwarming je geld kunnen besparen

Hoe werkt een warmtepomp?

Eenvoudig gezegd onttrekken warmtepompen hernieuwbare warmte aan de lucht (in het geval van luchtwarmtepompen) of de grond (voor grondwarmtepompen) en zetten deze om in energie waarmee ze je huis kunnen verwarmen en warm water kunnen leveren. Luchtwarmtepompen absorberen de warmte uit de lucht buiten je huis en gebruiken elektriciteit om het vloeibare koelmiddel te verwarmen, dat fungeert als warmtebron voor je verwarmingssysteem. Bodemwarmtepompen werken net als vloerverwarmingssystemen met buizen die buiten je huis in de grond worden gelegd en die water laten circuleren dat zachtjes natuurlijke geothermische energie uit de aarde absorbeert.

Ze zijn een veel energiezuinigere manier om een huis te verwarmen dan traditionele verwarmingsbronnen en werken het beste met verwarmingssystemen op waterbasis, zoals vloerverwarming. Als je de energieprestaties van je huis wilt verbeteren, zijn onze vloerverwarmingen het ideale verwarmingssysteem om te gebruiken in combinatie met een warmtepomp.

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming met een warmtepomp?

Als een schonere, duurzamere warmtebron kunnen warmtepompen de ecologische voetafdruk van je huis verkleinen en worden ze beschouwd als de toekomst van huishoudelijke verwarming nu we streven naar een vermindering van de wereldwijde CO2-uitstoot. Warmtepompen werken op lagere temperaturen dan een traditionele olie- of gasboiler, wat betekent dat ze veel efficiënter werken met vloerverwarmingssystemen dan standaard radiatoren – vloerverwarmingen zijn ontworpen om op deze lagere temperaturen te werken en toch dezelfde warmte te produceren als radiatoren. Deze geavanceerde technologie betekent dat vloerverwarmingssystemen met water tot 40% efficiënter zijn en lagere verbruikskosten hebben dan een centraal verwarmingssysteem.

Warmtepompen stoten ook veel meer energie uit dan ze verbruiken, dus als je naast een energiezuinig vloerverwarmingssysteem ook een warmtepomp installeert, kun je aanzienlijk besparen op je verwarmingskosten. In veel gevallen worden de kosten voor het installeren van een warmtepomp en een vloerverwarmingssysteem op de lange termijn gecompenseerd door de besparingen die het oplevert.

Is een grond- of luchtwarmtepomp beter voor mij?

Als je overweegt om een water vloerverwarming (ook bekend als een hydronisch of nat verwarmingssysteem) in je huis te installeren, dan is een warmtepomp de ideale warmtebron om te gebruiken. Luchtwarmtepompen zijn ideaal voor woningrenovatieprojecten omdat ze relatief eenvoudig te installeren zijn en weinig ruimte innemen. Deze pompen worden tegen de buitenmuur van je huis gemonteerd en zijn ongeveer even groot als een typische verwarmingsketel of airconditioning.

Bodemwarmtepompen worden meestal geïnstalleerd in nieuwbouwprojecten omdat ze een aanzienlijk installatieproces vereisen. De ondergrondse leidingen kunnen buiten je huis in de grond worden geïnstalleerd als een horizontale ‘array’ – waarbij de leidingen als een horizontale lus een paar meter onder je tuin worden geïnstalleerd – of een verticale array, waarbij de leidingen verticaal worden geïnstalleerd via een veel dieper boorgat.

Om de energie-efficiëntie van warmtepompen optimaal te benutten, moet je ervoor zorgen dat de rest van je huis ook zo efficiënt mogelijk werkt. Naast een oplossing voor waterverwarming helpt isolatie in je hele huis om zoveel mogelijk energie te besparen, door de warmte in je huis te houden en de koude lucht buiten.

Welk vloerverwarmingssysteem kun je het beste gebruiken?

Al onze systemen voor water vloerverwarming kunnen worden gebruikt in combinatie met warmtepompen. Buisverwarmingssystemen pompen verwarmd water door buizen die in de ondervloer van je huis zijn geïnstalleerd om de perfecte comforttemperatuur te leveren. Hoewel watersystemen vaak worden aanbevolen voor gebruik in nieuwbouwprojecten vanwege de grotere installatievereisten, bieden we een reeks systemen die ook perfect passen in woningrenovatieprojecten. De VLo-lijn van vloerverwarmingssystemen met een laag profiel is speciaal ontworpen voor installatie in renovatieprojecten.

Zal het gebruik van een warmtepomp met vloerverwarming me geld besparen?

Warmtepompen kunnen duur zijn in aanschaf, maar door hun verbeterde prestaties wegen de initiële aanschafkosten niet op tegen de kostenbesparingen die ze op de lange termijn opleveren. De energiezuinige technologie van vloerverwarming geïnstalleerd met een koolstofarme warmtepomp kan de kosten van je energierekening aanzienlijk verlagen – je kunt er honderden ponden per jaar mee besparen.

Lees onze informatieve gids voor meer informatie over hoeveel geld je kunt besparen met vloerverwarming en warmtepompen.

Vraag vandaag nog een gratis online offerte aan om de perfecte vloerverwarmingsoplossing voor jouw huis te vinden en ontdek de precieze kosten van de aankoop van een nieuw systeem. Alle Warmup systemen

Offertetool van Warmup: direct, nauwkeurig, flexibel

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en watervloersystemen die compatibel zijn met alle vloertypes, kamers en projecten.

Vragen en antwoorden

Ontdek de meest gestelde vragen over de reeks verwarmingsoplossingen van Warmup

Warmup offerte

direct, nauwkeurig, flexibel

Offerte aanvragen:

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en water vloerverwarmingssystemen die geschikt zijn voor alle vloertypen, ruimtes en projecten.

Elektrische systemen

  • ✓ Ideaal voor zones kleiner dan 50m²
  • ✓ lage impact op vloerniveaus
  • ✓ Ideaal voor renovaties

Offerte elektrische systeem
Thumbnail [200x250]

 

Watersystemen

  • ✓ Ideaal voor grotere zones van meer dan 50m²
  • ✓ Geschikt voor bestaande CV-systeem
  • ✓ Ideaal voor nieuwbouw

Offerte water systeem
Thumbnail [200x250]
For areas of 24m2 or more, use our full quoting system
Scroll naar boven