Houten vloeren
Of je nu een parketvloer of natuurlijke houten vloerdelen installeert, de meeste elektrische en watergedragen vloerverwarmingssystemen van Warmup kunnen worden gebruikt met houten vloerafwerkingen.
Voordelen van vloerverwarming onder houten vloeren
Vloerverwarming voor houten vloeren wordt steeds populairder onder huiseigenaren. Warmtesystemen zijn uitgebreid onderzocht en ontwikkeld voor gebruik met een grote verscheidenheid aan houten vloeren. Het belangrijkste bij het verwarmen van houten vloeren met straling is de warmtegeleiding van het hout; hoe dunner en dichter het hout, hoe sneller het opwarmt en dus hoe efficiënter het systeem. Het gebruik van een warmtethermostaat om het vloerverwarmingssysteem te regelen, zorgt voor een optimale temperatuur die nooit hoger is dan 27°C – warm genoeg om je huis te verwarmen, maar niet te heet dat het je houten vloer kan beschadigen.
Elektrische systemen Elektrische systemen
Het meest gebruikte elektrische vloerverwarmingssysteem voor houten vloeren is de Folieverwarming. Lees echter onze Koopgids of Vraag een offerte aan voor een gedetailleerder overzicht van vloerverwarmingsopties geschikt onder hout.
Folieverwarmingssysteem ❯
Het Folieverwarmingssysteem is een elektrische verwarmingsmat die snel kan worden geïnstalleerd onder houten vloeren en andere zwevende vloertypes. De met folie omwikkelde verwarmingsdraden bieden een ongeëvenaarde warmtegeleiding in de houten vloer, waardoor deze snel kan opwarmen en efficiënt en gelijkmatig wordt verwarmd.
Watersystemen
Nexxa-12 Noppenplaat Systeem ❯
Het Warmup Nexxa-12 noppenplaat systeem maakt de meest nauwkeurige installatie van vloerverwarming in een zwevende dekvloer mogelijk. Regelmatige noppen houden de buis vast, waardoor zowel horizontale als verticale beweging wordt voorkomen en toekomstige vloerbevestigingen met vertrouwen kunnen worden uitgevoerd.
Soorten houten vloeren
Gelamineerd hout
Gelamineerd hout is een veelgebruikt alternatief voor massieve houten vloeren en wordt gemaakt om de look en het gevoel van natuurlijk hout te geven en is perfect voor gebruik met vloerverwarming.
Massief hout
Natuurlijk, massief hout is meestal duurder dan een gelamineerde optie en biedt verschillende opties in dichtheid en vochtgehalte die het gekozen vloerverwarmingssysteem kunnen beïnvloeden.
Vloerplanken
Natuurhouten vloerdelen zijn typisch voor het renoveren van oudere huizen en zijn geschikt voor vloerverwarming, maar vereisen een groter gebruik van isolatiematerialen voor een efficiënte verwarmingsoplossing.
Thermische geleidbaarheid
Bij het installeren van een verwarmingssysteem met een houten vloer is warmtegeleiding een belangrijke factor om aan te denken. Zorg ervoor dat het hout zo dicht mogelijk is voor een betere warmtegeleiding; hoe dunner en dichter het hout, hoe sneller het opwarmt.
Dikte vloer
Hoewel er geen regels zijn voor de dikte van het hout dat je met vloerverwarming kunt gebruiken, raden we aan dat het hout niet dikker is dan 18 mm, omdat dikker hout de efficiënte werking van het verwarmingssysteem belemmert.
Omdat bredere planken vaak meer “beweging” vertonen dan smallere planken van hetzelfde materiaal, raden we aan om de verhouding tussen dikte en breedte tussen 7 en 11 te houden. Een plank met een dikte van 16 mm en een breedte van 160 mm zou een verhouding van 10 geven, dus dat zou ideaal zijn.
Neem contact op met je leverancier van houten vloeren om te controleren of de vloerafwerking van je keuze geschikt is voor gebruik met vloerverwarming.
Vochtgehalte van houten vloeren
Hout is een natuurlijk materiaal dat vocht om zich heen absorbeert, wat betekent dat het vochtgehalte varieert afhankelijk van de omgeving. Als je een houten vloer met een hoog vochtgehalte in een heel droog huis zou leggen, zou het hout uitdrogen en krimpen, waardoor er kieren zouden kunnen ontstaan. De vloer zou ook luidruchtig kunnen worden met kraken als hij loskomt van de ondervloer.
Vochtigheid
Als je een houten vloer installeert in een huis dat aanzienlijk vochtiger is dan het vochtgehalte van de afwerking van de houten vloer, kan de vloer uitzetten en opzwellen.
Overleg met je vloerenleverancier om er zeker van te zijn dat de houten vloer het juiste vochtgehalte heeft dat overeenkomt met het vochtgehalte van de omgeving waarin de vloer wordt gelegd.
Vloertemperatuur
Een houten vloer mag nooit warmer worden dan 27°C en een verwarmingssysteem met thermostaatregeling van Warmup garandeert dit.
Grenzen warmteoverdracht
Als je het systeem gebruikt met houten vloeren, moet je ervoor zorgen dat het systeem goed werkt en we raden af om een vloerverwarming te installeren als niet aan de onderstaande limieten wordt voldaan. Dit kan de werking van het systeem belemmeren en ertoe leiden dat het systeem niet naar wens werkt. Hoewel veel Warmup vloerverwarmingssystemen gebruikt kunnen worden met houten vloeren, is het goed om op te merken dat je voorzichtig moet zijn met sommige zachthouten vloeren, omdat sommige zachte houtsoorten een thermische barrière kunnen vormen, waardoor de warmte wordt geblokkeerd in plaats van doorgegeven aan het vloeroppervlak.
De onderstaande cijfers gelden alleen voor elektrische vloerverwarmingssystemen. Watersystemen hebben een breder grenswaardenbereik door de variabelen van de specificatie.
Grenzen aan warmteoverdracht | |
Tog | 1,5 (tenzij anders vermeld) |
RSI | 0,15m² K/W (tenzij anders vermeld) |
Direct een gratis offerte aanvragen
Verander de manier waarop je je huis verwarmt met Warmup, 's werelds best verkochte vloerverwarmingsmerk.