/ Blog / Elektrische vloerverwarming

Vloerverwarming temperatuur en warmteafgifte

augustus 15th, 2018 | Elektrische vloerverwarming

Wat is de ideale temperatuur voor vloerverwarming? Het kennen van de warmteafgifte van een vloerverwarmingssysteem is essentieel om ervoor te zorgen dat uw kamer op de gewenste temperatuur wordt verwarmd. Het laatste wat u wilt is dat het koud is na het installeren van het systeem. Om precies te weten hoeveel warmte u nodig hebt om een kamer te verwarmen, moet u het warmteverlies kennen.

Lees verder voor deskundig advies over de warmteafgifte, wat de beste temperatuur is voor vloerverwarming en welke factoren de warmteafgifte van een vloerverwarmingssysteem beïnvloeden. Zoals altijd als u vragen heeft is ons vriendelijke klantenserviceteam beschikbaar via 0800 0226 182. In onze vloerverwarming koopgids kunt u ook meer informatie vinden over deze thema.

VLOEROPPERVLAK

De grootte van het verwarmde vloeroppervlak is rechtstreeks gekoppeld aan de warmteafgifte: hoe groter het verwarmde gebied, hoe hoger de maximale warmteafgifte van het systeem. De grootte van het verwarmde vloeroppervlak in verhouding tot de totale kamerafmeting heeft echter ook invloed op de uitvoer, hoe groter de ruimte, hoe hoger het warmteverlies. Als het verwarmde gebied aanzienlijk kleiner is dan de totale vloer of kamergrootte (<80%), kan het voor een vloerverwarmingssysteem moeilijk zijn om voldoende warmte voor primaire verwarming te creëren, tenzij de woning goed geïsoleerd is.

MAXIMALE VLOERVERWARMING TEMPERATUUR

De vloertemperatuur heeft ook direct invloed op de warmteafgifte, waarbij hoe hoger de vloertemperatuur, hoe hoger de warmteafgifte van de vloer. Niet alle vloerafwerkingen kunnen echter tot een hoge temperatuur worden verwarmd, dus het is belangrijk op te merken dat terwijl het verhogen van de vloertemperatuur de warmteafgifte verhoogt, dit is ook afhankelijk van de vloerafwerking die u kiest.

flooring-temperature-underfloor-heating

Dichte en solide materialen zoals tegels en steen hebben een goede thermische geleidbaarheid, wat betekent dat de warmte beter kan worden overgedragen van het verwarmingselement naar het vloeroppervlak. Tegel en steen kunnen ook worden verwarmd tot 29+°C om een hogere capaciteit te verkrijgen. Zachte vloermaterialen zoals hout, laminaat, linoleum hebben een relatief slechte geleidbaarheid en kunnen ook alleen tot 27°C worden verwarmd, wat een bepaalde maximale warmteafgifte betekent, afhankelijk van de grootte van het verwarmde gebied.

Hoe hoger de vloertemperatuur, hoe groter de warmteafgifte maar sommige vloerafwerkingen hebben een beperking voor de hoogste temperatuur. Het is altijd het beste om contact op te nemen met de fabrikant van de vloerbedekking voor meer informatie.

THERMOSTAAT KIEZEN EN LUCHTTEMPERATUUR

De meeste moderne thermostaten regelen de vloertemperatuur op basis van een lucht- of vloertemperatuur en gebruiken een lucht- of vloersensor om dit te meten. Omdat de thermostaat de verwarming in- of uitschakelt, kunnen de nauwkeurigheid en de nauwkeurigheid van de sensor een grote invloed hebben op de warmteafgifte. Bovendien hoe hoger de gewenste kamertemperatuur hoe meer warmte-afgifte u nodig heeft om de temperatuur te bereiken..

Dit is met name relevant in badkamers waar de gewenste kamertemperatuur relatief hoog is, bijvoorbeeld 23°C graden (vergeleken met de gebruikelijke kamertemperatuur in een woonkamer van 21°C.) Slechte bedieningselementen of slecht geplaatste thermostaatsensoren kunnen leiden tot oververhittingsruimten en in ernstige omstandigheden zelfs de vloerafwerking beschadigen, investeren in een hoogwaardige thermostaat is geen overbodige luxe. De 6iE Slimme WiFi-thermostaat biedt nauwkeurige temperatuurregeling en kan tot 25% besparen op energieverbruik door slimmere manieren te vinden om uw huis te verwarmen.

Een nauwkeurige regeling van de kamertemperatuur is essentieel om de juiste warmteafgifte te garanderen. Een slimme thermostaat biedt niet alleen nauwkeurige controle maar kan ook geld besparen.

VLOERISOLATIE VERHOOGT WARMTEAFGIFTE

De warmteafgifte naar het vloeroppervlak kan aanzienlijk worden verhoogd door Warmup isolatie onder de verwarming te gebruiken. Dit kan direct onder de verwarming, leidingen of dekvloer. Als er geen isolatie wordt gebruikt, zal de opgewekte warmte niet alleen naar boven maar ook naar beneden bewegen en in het ergste geval zelfs de grond onder de structuur verwarmen, warmte die u nodig heeft wordt hierdoor verspild.

Warmup isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes met verschillende niveaus van isolatie.

Als u de vloerafwerking niet wilt veranderen of de grootte van het verwarmde vloeroppervlak niet kunt veranderen, is het verhogen van de algehele isolatie een goede manier om warmteverlies te verminderen en een lagere warmteafgifte te bereiken. Het toevoegen van spouwmuur dak en extra vloerisolatie zijn allemaal goede manieren om de warmte binnen te houden en verlagen de warmteafgiftevereisten van elk verwarmingssysteem.

VLOERVERWARMINGSSYSTEEM VERMOGEN

Het maximale vermogen van het systeem wordt normaal opgegeven in Watt per vierkante meter. Als uw vloer goed geïsoleerd is en u beschikt over een redelijk moderne woning moet de kracht van een vloerverwarming meestal tussen 65-85W / m² liggen om de vereiste capaciteit te leveren. Als het gaat om het kiezen van vloerverwarming, wordt meestal een systeem van 150-200W / m² gespecificeerd om de opwarmtijden te verminderen, omdat het systeem niet continu “aan” zal zijn. Wanneer het systeem slechts de helft van de tijd dat de ruimte in gebruik is “aan” , is de geleverde stroom de helft van het Wattage van het systeem. Dat wil zeggen, een systeem van 150 W / m² biedt gewoonlijk 65-85 W / m² per uur.

BADKAMERS EN ANDERE KAMERS MET PERMANENTE ARMATUREN

In bepaalde kamers zoals badkamers zijn grote delen van de kamer bedekt met permanente armaturen zoals baden, toilet of wastafel. Aangezien vloerverwarming niet onder permanente armaturen mag worden gemonteerd kunnen in deze omstandigheden alleen kleine delen van het vloeroppervlak worden verwarmd. Dit kan de warmteafgifte aanzienlijk beïnvloeden.

De grootte van het verwarmde vloeroppervlak is direct gekoppeld aan de warmteafgifte daarom moet u proberen zoveel mogelijk van de vloeroppervlakte te verwarmen.

RUIMTEBEPERKINGEN

Als u vloerverwarming installeert in een kleine ruimte met een relatief klein oppervlak waarop draad of buis kan worden geïnstalleerd, is het het beste om voor hooggeleidende vloerafwerkingen te kiezen. Kies tegel- en stenenvloeren die kunnen worden verwarmd tot een hoge vloertemperatuur, voor een hogere warmteafgifte en kamertemperatuur dan wat zou worden bereikt met zachte vloerafwerkingen. Afhankelijk van het warmteverlies van het gebied kan het ook nodig zijn om een secundaire vorm van verwarming te gebruiken om de warmteafgifte te verhogen. In badkamers zijn handdoekverwarmingen en wandverwarming ideale opties omdat ze bijdragen aan de vereiste warmteafgifte.

Deze warmtestroom hangt in grote mate af van de structuur van het materiaal en de moleculen erin. Warmte zal bijvoorbeeld veel sneller gaan door een dichte structuur zoals een tegel; dan een meer poreuze structuur zoals hout. In beide gevallen zal de warmte zich uiteindelijk door het materiaal verspreiden totdat het thermisch evenwicht (gebalanceerde temperatuur) bereikt.

SLOTOVERWEGING…THERMISCHE BLOKKERING

Houd er ten slotte rekening mee dat als u alle moeite hebt gedaan om ervoor te zorgen dat uw vloerverwarmingssysteem voldoende warmte afgeeft het cruciaal is dat u de warmte die door de vloer wordt uitgestoten niet blokkeert. Isolerende en hitteblokkerende materialen zoals tapijten, meubels (vooral zitzakken ), zullen de prestaties van het systeem aanzienlijk belemmeren.

Als u uw warmteverlies kent en graag de warmteafgifte van een vloerverwarmingssysteem wilt bespreken en of het voldoende warmte aan uw kamer zal leveren, neem dan contact met ons op en wij zullen u helpen de warmteafgifte te schatten en het perfecte vloerverwarmingssysteem vinden voor u.

Offertetool van Warmup: direct, nauwkeurig, flexibel

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en watervloersystemen die compatibel zijn met alle vloertypes, kamers en projecten.

Vragen en antwoorden

Ontdek de meest gestelde vragen over de reeks verwarmingsoplossingen van Warmup

Warmup offerte

direct, nauwkeurig, flexibel

Offerte aanvragen:

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en water vloerverwarmingssystemen die geschikt zijn voor alle vloertypen, ruimtes en projecten.

Elektrische systemen

  • ✓ Ideaal voor zones kleiner dan 50m²
  • ✓ lage impact op vloerniveaus
  • ✓ Ideaal voor renovaties

Offerte elektrische systeem
Thumbnail [200x250]

 

Watersystemen

  • ✓ Ideaal voor grotere zones van meer dan 50m²
  • ✓ Geschikt voor bestaande CV-systeem
  • ✓ Ideaal voor nieuwbouw

Offerte water systeem
Thumbnail [200x250]
For areas of 24m2 or more, use our full quoting system
Scroll naar boven