De hele winter je huis verwarmen kan snel oplopen in de kosten. Door de koude winters is dit ook noodzakelijk. Daarom is het gebruik van een thermostaat in huis een populaire keuze om de temperatuur te reguleren. In dit artikel kun je lezen hoe je ervoor kan zorgen dat de rekening laag blijft en toch gezellig en warm de winter door kan komen.
1. STEL DE JUISTE TEMPERATUUR IN VAN DE THERMOSTAAT
Om je thuis op je gemak te voelen is het van essentieel belang dat je de juiste temperatuur instelt op je thermostaat.
Het negatieve effect van het verhoogd afstellen van de thermostaat kan eventueel leiden tot verspilde energie, rusteloze en bedompte nachten, met hoofdpijn tot gevolg.
Wanneer je in een klimaat leeft zoals in Engeland, is het aan te raden om te leven in een kamertemperatuur van 21°C. Daarnaast is het verstandig in andere ruimtes, zoals slaapkamers en leefruimtes, een temperatuur van 18°C aan te houden. Zorg er ten alle tijden voor dat de ruimtes in je huis niet warmer zijn dan 24°C. Omdat er bij een centrale verwarmingssysteem gebruik gemaakt wordt van een algemene thermostaat, kun je door middel van de volgende stappen de individuele kamertemperatuur regelen:
Stap 1
Zet de verwarming aan, en draai de radiatorkraan tot een comfortabel niveau.
Stap 2
Doe vervolgens de radiatoren in de andere ruimtes een niveau lager.
Voorbeeld: staat je radiator in de woonkamer op niveau 4? Zorg ervoor dat je radiator in de slaapkamer op niveau 3 of lager staat.
Stap 3
Controleer of de algemene thermostaat op 20°C ingesteld staat.
Je zal door middel van deze stappen zorgen dat alle ruimtes met een comfortabel temperatuur worden verwarmd. Daarnaast is het verstandig om alle deuren van ongebruikte ruimtes te sluiten en de radiatoren op het laagste niveau te zetten. Bekijk onze infographic voor meer tips over hoe je geld kunt besparen op je verwarmingskosten én je huis warm houdt wanneer het koud weer is.
2. BASIS TEMPERATUUR INSTELLEN
Het eerste wat je doet wanneer je op een koude dag thuiskomt en het thuis ook koud aanvoelt, is de temperatuur op de thermostaat te verhogen. Aangezien de thermostaat alleen controle heeft over de eindtemperatuur, is het het beste om gebruik te maken van de thermostaat als een temperatuurbegrenzer. Dit zal ervoor zorgen dat de ruimtes niet oververhit raken en dat je geen energie verspilt.
3. ZORG DAT DE VERWARMING CONSTANT OP DEZELFDE TEMPERATUUR BLIJFT
Over het algemeen kan je het beste de temperatuur verlagen als je niet thuis bent. De gedachten hierachter is als volgt: de hoeveelheid warmte welke je huis kan verlaten; hoe meer warmte in je huis zit, hoe meer warmte eruit kan gaan. Dit betekent wanneer je meer warmte verliest, des te meer energie je verbruikt. Het is daarom efficiënter om de verwarming onder het comfortniveau te zetten als je weg bent. Lees ons artikel over het verminderen van warmteverlies in je huis.
Het instellen van een lagere temperatuur tijdens je afwezigheid in de ruimtes kan geld besparen, maar er zijn nog heel veel mensen die deze regel niet opvolgen. De reden hiervoor is dat men ervoor kiest, wanneer zij thuiskomen in een koud huis, om de temperatuur omhoog te zetten naar wat zij comfortabel vinden. Zoals in de tip hiervoor beschreven zal dat energie en geld kosten. Maak je gebruik van een thermostaat welke je kan programmeren, dan bespaar je geld en kom je thuis in een voorverwarmd huis.
Wanneer het schema verandert of met systemen waarbij het reactievermogen lager ligt, zoals radiatoren en water vloerverwarming, kunnen slimme thermostaten leren hoe het proces in jouw huis werkt en ervoor zorgen dat de systemen op de juiste momenten worden geactiveerd.
4. UITSCHAKELEN VAN DE VERWARMING IN PLAATS VAN HET VERLAGEN VAN DE TEMPERATUUR.
De meeste mensen schakelen de verwarming helemaal uit wanneer ze het huis verlaten. Deze actie kan ervoor zorgen dat het huis vochtiger wordt met gevolgen als schimmelgroei en breuken in de leidingen. Wanneer je de verwarming volledig uitzet zal de temperatuur in huis niet in een dag zakken naar schadelijke lage temperatuur.
Om te weten te komen wat de beste temperatuur is om de verwarming uit te zetten wat geen gevolgen zal hebben voor je huis, raden wij je aan om hiermee te experimenteren. Een goede basis om mee te starten is 16 graden. Het gemiddelde huis heeft 1 uur nodig om op te warmen van 16 graden naar 21 graden. Het voordeel van slimme thermostaten is dat zij deze fase van het experimenteren en het programmeren van je overnemen.
5. EXTRA KLEDING DRAGEN DAARMEE DE TEMPERATUUR VERLAGEN.
Uit onderzoek is gebleken dat je in huis met 1 graad tot 10% op je stookkosten kan besparen. Dat wil zeggen wanneer je bijvoorbeeld een extra trui draagt in huis, je de temperatuur op de thermostaat lager kan instellen. Zo bespaar je jaarlijks een leuk bedrag op je rekening.
Lees onze gids voor meer informatie over thermostaten en ontdek welke het beste bij je past.