/ Blog / Elektrische vloerverwarming

Porselein vs. Keramische tegels voor vloerverwarming

Tegelvloeren zijn een populaire vloerafwerking voor zowel woningrenovaties als nieuwbouw en zijn ideaal om te worden geïnstalleerd met een vloerverwarmingssysteem. Er is een grote variatie aan vloertegels op de markt en bij de keuze van het te gebruiken type is een van de belangrijkste vragen die men zich stelt: welke vloerafwerking werkt beter bij vloerverwarming, porselein of keramische tegels? In deze gids leggen we het uit:

 1. De belangrijkste verschillen tussen keramische en porseleinen tegels
 2. Het beter is om water of elektrische vloerverwarming onder tegels te gebruiken.
 3. De warmteverlies en opwarmtijden van keramische en porseleinen vloertegels
 4. Wat voor soort tegels is meer geschikt voor natte ruimtes?
 5. De voordelen van het DCM-PRO Antibreuk Ontkoppelingssysteem voor tegelvloeren

1. Wat zijn de verschillen tussen keramische en porseleinen tegels?

Keramische en porseleinen tegels zijn nauw verwant, beide zijn samengesteld uit gebakken klei, versterkt door warmte en geglazuurd voor een gladde, slijtvaste vloerafwerking. Er zijn echter enkele opmerkelijke verschillen tussen de twee.

Soort klei

Keramische tegels worden gemaakt met donkere klei, terwijl porselein wordt gemaakt met wittere klei. De klei die gebruikt wordt bij de productie van porselein is verfijnder dan de klei die gebruikt wordt om keramische tegels te maken en wordt vaak gemengd met andere mineralen zoals kwarts, veldspaat en zand om een hardere, sterkere vorm te maken. Porseleinen tegels worden ook op een hogere temperatuur gebakken dan keramiek.

Tegelafwerking

Er zijn ook belangrijke verschillen in de manier waarop de afgewerkte ontwerpen van porselein en keramische tegels worden aangebracht. Terwijl keramische en porseleinen tegels elk ontwerp en elke kleur kunnen hebben, sijpelt het ontwerp op een porseleinen tegel meestal door de hele tegel heen, terwijl het ontwerp op een keramische tegel alleen op het oppervlak wordt aangebracht.

Certificeringen

Porseleinen tegels moeten ook gecertificeerd zijn door industriegroepen om als echt ‘Porselein’ te worden aangemerkt. De PTCA (Porcelain Tile Certification Agency) evalueert porseleinen tegels op basis van hun waterabsorptiegraad.

KERAMIEK PORSELEIN
VOCHT Absorbeert meer vocht Absorbeert minder vocht
HARDHEID Zachter Harder
KOSTEN Goedkoper Duurder
GEBRUIK Alleen voor binnenshuis Kan binnen en buiten worden gebruikt
 SNIJDEN Makkelijker te snijden Moeilijker te snijden

Water en Elektrische vloerverwarming

Zowel keramische als porseleinen tegels zijn ideale vloerafwerkingen voor gebruik met elektrische of watervloerverwarming. Vloertegels zijn geweldige warmtegeleiders, die de warmte van de vloerverwarming snel en efficiënt in de kamer verspreiden. Tegelvloeren zorgen ook voor een duurzaam, slijtvast oppervlak dat gemakkelijk te onderhouden is. De vloerverwarmingssystemen van Warmup zijn geschikt voor alle soorten betegelde ruimtes.

Voor bestaande vloeren

De elektrische vloerverwarmingsmatten van Warmup zijn een populaire keuze voor gebruik met bestaande tegelvloerafwerkingen. Het StickyMat systeem is een perfecte verwarmingsoplossing voor ruimtes met een normale vorm, omdat het snel te installeren is en gemakkelijk te gebruiken. Een andere goede keuze is het DCM-PRO Systeem, een innovatief elektrisch vloerverwarmingssysteem dat gebruik maakt van een unieke ontkoppelingsmat die bewezen heeft de tegelvloer te beschermen tegen scheuren.

Voor nieuwbouw

Als u een nieuw huis bouwt vanaf de begane grond en gebruik maakt van tegelvloeren, kunt u overwegen om een van de elektrische vloerverwarmingssystemen te installeren, zoals het Betonkabelsysteem.

Warmtegeleidingsvermogen van keramiek en porselein

Vloerverwarming haalt de natuurlijke kou uit de tegelvloer, wat leidt tot een gezelliger, comfortabeler ruimte. Zowel keramische als porseleinen tegelvloeren hebben een hoog warmtegeleidingsvermogen, wat betekent dat ze bij gebruik van een vloerverwarmingssysteem sneller opwarmen en deze warmte langer vasthouden.

Opwarmtijd

Verwarmde tegelvloeren zijn vooral geschikt voor het verwarmen van ruimtes met een hoog warmteverlies, zoals serres of andere meer blootgestelde ruimtes door de lage thermische weerstand en de hoge thermische massa van keramiek en porselein. Een belangrijk aandachtspunt is dat de dikte van de gekozen keramische of porseleinen vloertegel van invloed is op de opwarmtijd – een dikkere tegel heeft meer tijd nodig om door een vloerverwarming te worden verwarmd dan een slankere tegel. Porselein en keramische tegels kunnen worden verwarmd tot 29°C, een optimale comforttemperatuur voor elke kamer in uw huis.

Deze grafiek laat zien hoe keramische en porseleinen vloertegels sneller opwarmen dan vinyl, tapijt en houten vloerafwerkingen.

Waterabsorptie van keramische en porseleinen tegels in een badkamer

De combinatie van badkamers die vaak van vloer tot plafond worden betegeld met keramische of porseleinen tegels, terwijl ze ook een beperkte wandruimte hebben, maken de badkamers tot een van de meest populaire kamers in huis om te verwarmen met een vloerverwarmingssysteem. Omdat ze gemaakt zijn van natuurlijke materialen, zijn zowel keramische als porseleinen tegels tot op zekere hoogte poreus maar porselein is ondoordringbaarder voor water dan keramiek.

De waterbestendige test voor tegels

Als onderdeel van de PTCA-richtlijnen moet porselein, om een goedkeuring te krijgen, voldoen aan de standaard testmethode voor water. Absorptie zoals beschreven in ASTM C373. Hierbij wordt een tegel gewogen en vervolgens gedurende 24 uur ondergedompeld in water alvorens opnieuw te worden gewogen. Als de tegel minder dan 0,5% meer weegt dan voordat hij in het water terecht komt, kan hij worden beschouwd als ‘Porselein’.

De beste keuze voor een natte ruimte: Porseleinen tegels

Voor hun meer waterbestendige eigenschappen zijn porseleinen tegels een betere keuze om te gebruiken met een vloerverwarmingssysteem in een natte ruimte of badkamer. Denk er altijd aan om ondoordringbare siliconenkit en andere waterafstotende middelen te gebruiken bij het installeren van een vloerverwarming met tegelvloer in een natte ruimte. Deze weerstand tegen waterabsorptie maakt porselein ook een veel geschiktere keuze voor buitentoepassingen, omdat regenwater niet te veel in de tegel zal trekken.

Kosten

Het is ook het vermelden waard dat deze verhoogde wenselijkheid van porselein ook een aanzienlijke invloed kan hebben op de kosten van de tegels – waarbij keramiek altijd goedkoper is dan porselein.

Beste vloerverwarmingssysteem voor keramische en porseleinen vloertegels.

Antibreuk DCM-PRO systeem

Het DCM-PRO-systeem is voorzien van een anti-breuk ontkoppelingsmat die de tegelvloer beschermt tegen scheuren. Door structurele bewegingen binnen de ondervloeren, veroorzaakt door seizoensgebonden temperatuurschommelingen, kunnen zowel porseleinen als keramische vloertegels mogelijk splijten en barsten, maar de innovatieve zelfhelende ontkoppelingslaag van de DCM-PRO zet uit en krimpt met deze beweging van de ondervloer, waardoor deze schade wordt voorkomen.

Installatie in natte ruimtes

Als u een vloerverwarmingssysteem in een natte ruimte installeert, is het gebruik van het DCM-PRO-systeem met de bijbehorende waterdichtheid set een ideale oplossing, omdat het voorkomt dat er water uit de douche of het bad door de tegeltjes op het systeem beneden sijpelt. Lees meer over de kenmerken en voordelen van het DCM-PRO-systeem.

U kunt ook geïnteresseerd zijn in:

Offertetool van Warmup: direct, nauwkeurig, flexibel

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en watervloersystemen die compatibel zijn met alle vloertypes, kamers en projecten.

Vragen en antwoorden

Ontdek de meest gestelde vragen over de reeks verwarmingsoplossingen van Warmup

Warmup offerte

direct, nauwkeurig, flexibel

Offerte aanvragen:

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en water vloerverwarmingssystemen die geschikt zijn voor alle vloertypen, ruimtes en projecten.

Elektrische systemen

 • ✓ Ideaal voor zones kleiner dan 50m²
 • ✓ lage impact op vloerniveaus
 • ✓ Ideaal voor renovaties

Offerte elektrische systeem
Thumbnail [200x250]

 

Watersystemen

 • ✓ Ideaal voor grotere zones van meer dan 50m²
 • ✓ Geschikt voor bestaande CV-systeem
 • ✓ Ideaal voor nieuwbouw

Offerte water systeem
Thumbnail [200x250]
For areas of 24m2 or more, use our full quoting system
Scroll naar boven