/ Blog / Geschikte vloerafwerkingen

De beste lijmen voor vloerverwarming

DCM_PRO Fleece

Het installeren van een nieuw vloerverwarmingssysteem is eenvoudiger dan je denkt en er zijn een paar handige trucjes om van je installatie een echt probleemloze ervaring te maken. In deze gids bekijken we de beste lijmsoorten voor je nieuwe water- of elektrische vloerverwarming in combinatie met verschillende ondervloeren en vloerbedekkingen:

  • Waarom lijm van goede kwaliteit zo belangrijk is voor vloerverwarming-installatie
  • De verschillen tussen lijmsoorten begrijpen
  • Je ondervloer voorbereiden
  • De beste lijmen voor elektrische vloerverwarmingssystemen
  • Welke lijmen werken het beste met watergedragen vloerverwarmingssystemen

Hoe kies ik de beste lijm voor een vloerverwarmingssysteem?

Als onderdeel van het installatieproces hebben veel vloerverwarmingssystemen een lijmlaag nodig die boven of onder het systeem wordt aangebracht: bij sommige systemen moet je lijm gebruiken om het systeem aan de ondervloer of het bijbehorende isolatiemateriaal te bevestigen, terwijl je bij andere systemen lijm moet gebruiken om de vloerafwerking over het systeem te plaatsen.

Het gebruik van een lijm van goede kwaliteit is belangrijk omdat je er zeker van wilt zijn dat de lijm bestand is tegen de temperatuurschommelingen van je vloer die het vloerverwarming systeem zal veroorzaken. De beste lijmen hebben strenge testen ondergaan die voldoen aan de Europese norm, zodat je zeker kunt zijn van je keuze. Deze tests kwantificeren het polymeergehalte van de lijm – hoe hoger het polymeergehalte, hoe beter de lijm presteert bij temperatuurwisselingen. De hechtsterkte van de lijm wordt getest bij 70ºC, wat fundamenteel is voor een lijm die wordt gebruikt bij vloerverwarming en de hechtsterkte wordt meestal getest in droge omstandigheden, onder water (bekend als natte opslag) en vries/dooi omstandigheden. Lijmen die niet goed presteren in de Europese standaardtests hebben een grotere kans om te falen bij gebruik met vloerverwarming.

Wat betekenen de codes voor lijmen?

Bij het zoeken naar geschikte lijmen kun je op de verpakking of op websites beschrijvingen tegenkomen die lijken op codetaal. Deze codes bestaan meestal uit een reeks cijfers en letters die verwijzen naar de prestaties van de lijm in de bovengenoemde tests. Laten we deze codes eens bekijken en onderzoeken wat ze betekenen.

Code (EN)Code Betekenis Beschrijving van de Classificatie 
SneldrogendEen lijm die is aangepast om snel te harden. Hierdoor kan er in kortere tijd worden betegeld en gevoegd.
Minder slipSlip’ verwijst naar de verticale beweging van een tegel nadat deze in een lijm is ingebed. Traditioneel werden latten gebruikt om slippen te voorkomen, maar moderne lijmen zijn aangepast met minder slipeigenschappen.
Langere open- en correctietijdDe tijd, meestal in minuten, na het aanbrengen van een lijm, waarbinnen deze nog hecht en de tegel vastzet.
C2 Verbeterde cementlijmEen verbeterde cementgebonden lijm heeft een hogere hechtsterkte, waardoor tegels gemakkelijk op moeilijke ondergronden worden bevestigd. Deze classificatie is vooral belangrijk bij het gebruik van porseleinen tegels.
S1 Vervormbare lijmDeze classificatie verwijst naar het vermogen van een lijm om kleine bewegingen te weerstaan, zoals het uitzetten en krimpen van vloeren waar vloerverwarming is geïnstalleerd.
S2 Zeer vervormbare lijmEen sterk vervormbare lijm betekent dat deze nog meer beweging aankan dan een lijm met S1-classificatie – vooral belangrijk voor vloerverwarming.

Warmup raadt aan om meestal ‘S1’ of ‘S2’ lijmen te gebruiken bij ons assortiment vloerverwarmingssystemen. De vervormbaarheid, duurzaamheid en bestendigheid tegen hoge en frequente temperatuurwisselingen van zowel S1- als S2-lijmen maken ze perfect om te gebruiken. S1-lijmen zijn ideaal om een vloerverwarming op een vaste ondergrond zoals een chape of hout te bevestigen. Terwijl een S2-lijm gebruikt moet worden bij samendrukbare oppervlakken, zoals boven vloerisolatie, wat de efficiëntie van het systeem ten goede komt. S2-lijmen worden ook aanbevolen om de uiteindelijke vloerbedekking aan het systeem zelf te hechten.

DCM

Hoe bereid ik mijn ondervloer voor op vloerverwarming?

Of je nu een elektrisch of water vloerverwarming systeem installeert, het is belangrijk om je ondervloer goed voor te bereiden om ervoor te zorgen dat je nieuwe verwarmingsoplossing optimaal presteert. Het beginpunt van een project is het kiezen van de juiste materialen die passen bij de specificaties van het project: hoe beter het materiaal, hoe betrouwbaarder de resultaten. Je moet er altijd voor zorgen dat je de aanbevolen richtlijnen volgt bij het mengen van de door jou gekozen lijmen en bij het installeren van een vloerverwarmingssysteem. Elk verwarmingssysteem wordt op een andere manier geïnstalleerd, dus het is essentieel om de installatiehandleiding te volgen.

Voordat je een vloerverwarmingssysteem installeert, moet je de ondervloer schoonmaken van puin en stof en ervoor zorgen dat deze waterpas ligt. Als je een vloerverwarmingssysteem rechtstreeks op een multiplex of betonnen ondervloer installeert, moet je Warmup Primer gebruiken. Afhankelijk van de vereisten van je project kan er ook grondverf nodig zijn bij het installeren van vloerverwarming met vloerisolatie. Je kunt isolatieplaten voor gebruik met onze elektrische verwarmingen afzonderlijk kopen, terwijl de meeste van onze watersystemen worden geleverd met bijbehorend isolatiemateriaal of voorzien zijn van ingebouwde isolatie. Onze Ultralight vloerverwarming platen moeten op de ondervloer worden aangebracht met een flexibele lijm op cementbasis, voordat je het gekozen verwarmingssysteem aanbrengt.

Welke lijm moet ik gebruiken bij een elektrisch systeem?

Elektrische vloerverwarmingssystemen bestaan in de vorm van elektrische verwarmingskabels of verwarmingsmatten. Verwarmingskabelsystemen moeten handmatig op de ondervloer worden gelegd om een gelijkmatige warmteverdeling over het vloeroppervlak te garanderen, terwijl verwarmingsmatten een vooraf gelegde kabel hebben die aan innovatieve matten is bevestigd voor een snelle installatie. Omdat deze verwarmingssystemen maar een paar millimeter boven de ondervloer zitten en heel dicht bij de vloerafwerking, is het aan te raden om:

– Gebruik een lijm die flexibeler is dan standaardlijm om seizoensgebonden bewegingen van de ondervloer op te vangen.

– Gebruik een lijm met een hoog polymeergehalte om de frequente temperatuurschommelingen van het vloerverwarming systeem op te vangen.

Het DCM-PRO verwarmd ontkoppelingssysteem is een populair verwarmingskabelsysteem voor gebruik bij tegelvloeren. Het levert een flexibele installatiemethode door de twee membraanopties: Peel & Stick of vliesrug. Het Peel & Stick-membraan maakt gebruik van een zelfklevende achterkant om het systeem aan de voorgestreken ondervloer of het aanbevolen isolatiemateriaal te hechten, zodat hiervoor geen lijm nodig is, terwijl het membraan met vliesrug het gebruik van lijm mogelijk maakt. Als je een DCM-PRO met vliesrug op onze Ultralight vloerverwarmingsplaten wilt leggen, moet je een S2 lijm gebruiken voor een succesvolle installatie. Bovenop de DCM-PRO moet je ook een S2 tegellijm gebruiken om je gekozen vloertegels te bevestigen.

Ultra12 Installation
Een klusjesman met een helm op zijn hoofd knielt op de vloer, houdt het tablet in zijn handen en controleert de vloerwerkzaamheden.

Hoe gebruik ik lijm bij vloerverwarmingssystemen?

Vloerverwarmingssystemen met water verspreiden warmte door middel van verwarmingsbuizen die in de ondervloer zelf of in systeemspecifieke panelen worden geïnstalleerd. Watersystemen zijn groter en nemen meer ruimte in dan elektrische systemen, wat betekent dat voor de meeste watersystemen meer flexibele tegellijm nodig is dan voor een elektrisch systeem. De hechtingseigenschappen van de flexibele tegellijm zijn echter dezelfde voor natte systemen als voor elektrische systemen:

– De lijm moet veel polymeer bevatten om frequente temperatuurwisselingen aan te kunnen.

– De lijm moet flexibel zijn om bewegingen in de ondervloer te kunnen opvangen zonder het gekozen vloeroppervlak te beschadigen.

Om deze redenen zijn de meeste flexibele tegellijmen die geschikt zijn voor elektrische vloerverwarmingssystemen ook geschikt voor watersystemen.

Het VLo Ultra-12 laagbouwsysteem is een uitstekende keuze voor zowel nieuwbouwprojecten als woningrenovaties. Het Ultra-12 Systeem heeft ingebouwde isolatie zodat het rechtstreeks op een geprimerde ondervloer kan worden geïnstalleerd met behulp van een S1-lijm. Er moet een S2-lijm worden gebruikt om de vloerafwerking op het systeem te bevestigen of er kan een egalisatiemiddel worden gebruikt. Op zoek naar meer informatie over het installeren van een vloerverwarmingssysteem? Ontdek alles wat je moet weten in onze gids.

Offertetool van Warmup: direct, nauwkeurig, flexibel

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en watervloersystemen die compatibel zijn met alle vloertypes, kamers en projecten.

Vragen en antwoorden

Ontdek de meest gestelde vragen over de reeks verwarmingsoplossingen van Warmup

Warmup offerte

direct, nauwkeurig, flexibel

Offerte aanvragen:

Warmup biedt een uitgebreid assortiment elektrische en water vloerverwarmingssystemen die geschikt zijn voor alle vloertypen, ruimtes en projecten.

Elektrische systemen

  • ✓ Ideaal voor zones kleiner dan 50m²
  • ✓ lage impact op vloerniveaus
  • ✓ Ideaal voor renovaties

Offerte elektrische systeem
Thumbnail [200x250]

 

Watersystemen

  • ✓ Ideaal voor grotere zones van meer dan 50m²
  • ✓ Geschikt voor bestaande CV-systeem
  • ✓ Ideaal voor nieuwbouw

Offerte water systeem
Thumbnail [200x250]
For areas of 24m2 or more, use our full quoting system
Scroll naar boven