Vloerverwarming en zonnepanelen. Vloerverwarmingssystemen en zonnepanelen zijn een oplossing die een schone en efficiënte manier om een huis van warmte te voorzien combineren. Nu de wereld evolueert naar meer duurzame energiebronnen, neemt de vraag naar hernieuwbare verwarmingsoplossingen toe.
In Nederland, waar de zon gemiddeld 1500 uren per jaar schijnt volgens het KNMI, zijn verwarmingssystemen op zonne-energie een kosteneffectief en milieuvriendelijk alternatief. Daarom hebben we vloerverwarmingsoplossingen zoals Warmup DCM-PRO laag wattage systeem ontwikkelt die kan worden gebruikt in combinatie met zonnepanelen met name bij nieuwbouw, renovaties en andere woningen volgens passief bouwen standaard.
Kostenvoordeel van zonne-energie
Vergeleken met traditionele verwarmingsmethoden biedt het gebruik van zonne-energie veel huishoudens de mogelijkheid om zelfvoorzienend te worden of om de jaarlijkse elektriciteitskosten drastisch te verlagen. Aan de ene kant is zonne-energie heel efficiënt en vermindert het de koolstofuitstoot, wat ook een positieve stap is voor het behoud van het milieu. Bovendien is het stil, handig en biedt het een consistente en comfortabele warmtebron.
Zonne-energie en vloerverwarming
Met de explosieve groei van energierenovatie heeft de markt verschillende soorten zonnesystemen aangeboden: thermische zonne-energie, fotovoltaïsche zonne-energie en passieve zonne-energie. Natuurlijk is fotovoltaïsche zonne-energie de populairste keuze in onze sector.
Fotovoltaïsche panelen gebruiken de straling van de zon, die een gratis en onbeperkte bron van warmte is, in wisselwerking met fotovoltaïsche cellen om schone en duurzame energie op te wekken.
Het gebruik van vloerverwarming met fotovoltaïsche panelen is sinds begin 2022 een veelgebruikte optie geworden bij de energierenovatie van veel woningen en nieuwe gebouwen.
Zowel elektrische als watergedragen vloerverwarmingssystemen kunnen worden gebruikt in combinatie met fotovoltaïsche panelen. Bij elektrische systemen wordt de opgewekte energie direct gebruikt om het systeem van stroom te voorzien, terwijl bij waterstralingssystemen de door de panelen opgewekte energie de gebruikte warmtebron, zoals een warmtepomp, van stroom voorziet.
Omdat de energie die wordt opgewekt door fotovoltaïsche panelen alleen wordt geproduceerd tijdens de dagelijkse blootstelling aan de zon, maken sommige huishoudens gebruik van batterijen voor energieopslag. Omdat vloerverwarming de warmte in de kamers heel goed vasthoudt, vooral in goed geïsoleerde huizen waar weinig warmteverlies is, is het gebruik van batterijen een “extra” optie, die niet direct nodig is voor de werking van de vloerverwarming. Sommige elektriciteitsbedrijven bieden ook de optie van een virtuele batterij, zodat de klant ‘s nachts de elektriciteit van het net kan gebruiken in ruil voor het teveel dat overdag wordt opgewekt.
Energiezuinige innovaties van Warmup
Met het oog op de behoeften van de markt en de nieuwe milieucontext lanceerde Warmup eind 2022 een lijn energiezuinige elektrische vloerverwarming, watergedragen droogbouw systeem met een laag profiel en Ultralight isolatie met hoge prestaties, die perfect passen in deze paradigmaverschuiving in de markt.
De Warmup Laag Vermogen serie bestaat uit een de folieverwarmingsmat speciaal voor zwevende vloeren (ref. WLF80), de verwarmingsmat voor betegelde/keramische vloeren (ref. F85WM) en noppenplaat systeem (ref. DMC-PRO-LW). Deze producten zijn speciaal ontworpen voor woningen waar een laag vermogen per vierkante meter nodig is, met een dekking van 41W/m² tot 85W/m².
Een huis met energielabel A kan thermische verliezen hebben van ongeveer 10-20 W/m², dus we zouden een extra 25 W/m² per m2 voorschrijven om een goed begin te maken. Met andere woorden, we zouden in dit geval een huis kunnen verwarmen met slechts 35 W/m² tot 45 W/m².
Op het gebied van warm water vloerverwarming heeft Warmup een aantal systemen met een laag profiel gelanceerd, die tegemoet komen aan de behoeften van renovaties en werken waarbij de beschikbare vloerhoogte deze energietransitie moeilijk maakt, omdat de systemen die op de markt verkrijgbaar zijn een probleem vormen voor de installatie vanwege hun dikte. Daarom bestaat de nieuwe VLO-lijn uit de systemen Nexxa -12 en Ultra -12, respectievelijk 16 mm en 18 mm dik.
Deze watergedragen systemen maken het mogelijk voor diegenen die een stralingswaterverwarmingssysteem willen installeren om te profiteren van deze energieverandering. Maar zonder zich zorgen te maken over de problemen die kunnen worden veroorzaakt door de geringe beschikbare dikte van de bestaande vloeren voor de installatie van het systeem.
Door het gebruik van zonnepanelen met deze vloerverwarmingssystemen kunnen optimale resultaten voor het huis worden bereikt. Samen bevorderen ze het gebruik van schone, hernieuwbare energie, om nog maar te zwijgen van het praktische nut, het comfort en de gezondheidsvoordelen van vloerverwarming.