Koopgids voor vloerverwarming

We weten dat u soms hulp kunt gebruiken bij de aanschaf van een nieuw verwarmingssysteem. Of u nu een volledig verwarmingssysteem zoekt of een enkele kamer verwarmt, onze koopgids helpt u op weg.  In onze gids staat precies uitgelegd hoe vloerverwarming werkt, en welke facetten hierbij komen kijken.

In de koopgids hebben wij algemene vragen en hun antwoorden voor u op een rijtje gezet. Mocht u, na het lezen hiervan, nog vragen hebben kunt u ons altijd contacteren.

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming werkt dankzij het produceren van stralingswarmte die gelijkmatig wordt verdeeld vanuit de vloer. Het systeem zorgt ervoor dat de ruimte vanaf de grond wordt verwarmd. In tegenstelling tot radiatoren, die warmte creëren door middel van luchtcirculatie.

warmup vloerverwarming opwarmtijd

Met stralingswarmte voelt u eerder comfort en een lagere temperatuur. Er is minimale luchtstroom, waardoor de algehele temperatuur comfortabel blijft.

Zal vloerverwarming mijn kamer verwarmen?

Elektrische vloerverwarming wordt geleverd met verschillende warmte-uitgangen. Het heeft een hogere wattage beschikbaar, waardoor het voldoende warmte kan leveren in ruimtes met een hoog warmteverlies zoals bijv. serres.

Natte vloerverwarmingssystemen produceren meestal temperaturen van 40°C tot 65°C graden. De werkelijke vloertemperatuur zal gemiddeld 23°C tot 32°C graden zijn. Dit betekent dat de temperatuur in een ruimte met een hoog warmteverliesoppervlak gemakkelijk kan worden aangepast. Dit verhoogt de mate van comfort.

De warmteafgifte van een vloerverwarmingssysteem moet groter zijn dan het warmteverlies van de kamer of het gedeelte dat wordt verwarmd, zodat het systeem voldoende warmte afgeeft. Om te weten of het systeem geschikt is, is het belangrijk een berekening te maken van warmteverlies in de ruimte.  Dit kan worden uitgevoerd door een architect of een verwarmingsingenieur, die u kunt helpen bij het kiezen van de juiste warmteafgifte voor het vloerverwarmingssysteem. Als u niet zeker bent van de mate van warmteverlies, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag bij het kiezen van het gewenste systeem.

Het is raadzaam het systeem te installeren met voldoende isolatie, zoals bijv. isolatieplaten. Deze platen verkorten de opwarmtijd door de warmte naar de grond te duwen en warmteverlies naar de ondervloer te voorkomen.

Elektrische en watergebaseerde systemen

Er zijn twee soorten systemen beschikbaar: een elektrische vloerverwarming en één op basis van warm water. De eerste gebruikt elektriciteit om een zeer dunne draad te verwarmen, de laatste gebruikt warm water dat door de verwarmingsbuis circuleert.

De geschiktheid van elk systeem is afhankelijk van uw project en uw voorkeur. Het elektrische systeem is misschien beter voor kleine ruimtes, zoals badkamers en renovaties, omdat het ervoor zorgt dat het vloerniveau niet verhoogt. Natte systemen zijn ideaal voor grotere oppervlakken of nieuwbouwprojecten, omdat ze in de structurele ondervloer zijn ingebouwd.

Kosten verbonden aan het systeem

Er zijn verschillende systemen beschikbaar.  De kosten voor vloerverwarming zijn afhankelijk van de looptijd, de warmteafgifte, de grootte van het verwarmde gebied en het systeemtype. Daarnaast heeft u een thermostaat nodig om het systeem te regelen.  Dit zit niet inbegrepen bij de prijs van het systeem.  Als u wilt weten wat de aanschafkosten van het systeem zijn, vraag dan een offerte aan! Wij zullen dan contact met u opnemen. Wij maken altijd gebruik van een gedetailleerde offerte om aan uw vereisten te voldoen.

De bedrijfskosten zijn gekoppeld aan energieprijzen, kamergrootte en -hoogte en looptijd. Het gebruik van een slimme thermostaat, zoals de Warmup 6iE Smart WiFi Thermostaat, kan u geld besparen. De 6iE is namelijk energie-efficiënt ingesteld.  Dit zult u merken in uw kosten.

Waarnaar te kijken?

Materiaal

Of u nu op zoek bent naar een elektrisch of nat systeem, u zult goed moeten opletten op de materialen van de draad of buis van de vloerverwarming. Voor elektrische systemen is fluorpolymeer een zeer duurzaam materiaal, waardoor de draad taai en toch erg dun is. De beste elektrische vloerverwarmingssystemen zijn gemaakt van fluorpolymeer. Voor de buis zijn meestal 3 types beschikbaar: PEX-a, PE-RT en PE-RT / AL / PE-RT. Persoonlijk raden wij de PEX aan. Dit is een flexibele pijp, die niet alleen sterk maar ook knikbestendig is.

De hoge kwaliteit van de verwarming en pijp is belangrijk omdat een robuust systeem voor een zorgeloze verwarming zorgt.

Garanties

Hoewel vloerverwarming bekend staat om zijn uiterste betrouwbaarheid na installatie, is het toch belangrijk te kijken naar dekking in garantie.

In het geval dat er iets misgaat tijdens de installatie en/of de pijp / verwarming beschadigd raakt, is het van onschatbare waarde de mogelijkheid te hebben om het systeem te kunnen vervangen. Wij bieden de mogelijkheid te kiezen voor een SAFETY Net ™ installatie-garantie op alle Warmup elektrische systemen en natte vloerverwarmingspijpen. Als u of uw installateur per ongeluk het verwarmingssysteem beschadigt tijdens de installatie, retourneer deze dan bij Warmup. Wij vervangen het kapotte systeem door een nieuw systeem van hetzelfde merk en hetzelfde model.

Daarnaast geven we een levenslange garantie voor o.a. Warmup DCM-PRO, StickyMat verwarmingsmatten en PEX-A vloerverwarmingspijp.

Ondersteuning

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat u problemen zult ondervinden met uw systeem na aanbrenging van de vloer, dient u toch te controleren of de ondersteuning beschikbaar is. Wij kunnen u hierbij helpen.

Geschikte vloerafwerkingen

Het systeem is geschikt voor bijna iedere vorm van vloerbedekking, inclusief tapijt, vinyl, laminaat, hout, steen en tegels.

Installatie

De systemen kunnen worden geïnstalleerd door een bekwame doe-het-zelver, of een professioneel installateur. U kunt zelf beslissen wat bij u past.

Op zoek naar het juiste product?

vloerverwarming thermostaat bedienen

Uw gids voor het kopen van een thermostaat

Het verkrijgen van een nieuwe thermostaat loont. Door je oude thermostaat in te stellen op een 6iE Smart WiFi-thermostaat, zul je revolutionaire verschillen opmerken.

mobiel temperatuur regelen

Waarom heb je een slimme thermostaat nodig?

Handmatige en programmeerbare thermostaten worden nog steeds op de markt aangetroffen. Mensen schakelen in toenemende mate over naar slimme thermostaten, die uw verwarming automatisch regelen. Deze thermostaten kenmerken zich door de energiebesparende functies.