Vloerverwarming versus conventionele radiatorverwarming

Bij het doorbladeren van interieurtijdschriften zult u wel gemerkt hebben dat er op de foto's van al die prachtige badkamers, keukens en woonkamers nooit radiatoren te zien zijn. Wij vinden dat radiatoren inefficiënt zijn, duur zijn om te onderhouden en kostbare muurruimte in beslag nemen; interieurontwerpers weten dat en vermijden radiatoren dan ook zoveel mogelijk.
Ondoeltreffende verwarming
Op de afbeelding rechts ziet u een voorbeeld van hoe warmte wordt afgegeven vanaf een radiator. Ondanks de naam maken radiatoren gebruik van een vorm van verwarmen die 'convectieverwarming' wordt genoemd. Ze verwarmen een kamer door de lucht in die kamer te verwarmen, waarbij ervan wordt uitgegaan dat de warme lucht stijgt voordat ze weer afkoelt en vervolgens daalt tot op een hoogte die voelbaar is. Dit resulteert niet alleen in een benauwde en oncomfortabele omgeving, het bevordert ook warmteverlies via ramen, muren, plafonds en daken.
Thermische afbeelding vloerverwarming versus conventionele radiatorverwarming
Zoals kan worden gezien in de tekening van elektrische vloerverwarming hieronder, levert de warmte die uitgestraald wordt door de vloer met Warmup ® vloerverwarming (links) veel sneller de gewenste temperatuur in de kamer dan een standaard cv-installatie (rechts). Deze tekening laat ook duidelijk de gelijkmatigheid van de warmteverspreiding van de vloerverwarming zien in vergelijking met de centrale verwarming.
© Warmup Plc | Elektrische Vloerverwarming NL 472
472