Is vloerverwarming efficiënt?

  • Er bestaat veel onduidelijkheid als het gaat om energiebesparingen door vloerverwarming. Resultaten van verschillende studies tonen aan dat het energieverbruik van vloerverwarming tussen 52% minder en 10% meer ligt vergeleken met conventionele verwarmingssystemen. De onduidelijkheid is het gevolg van de temperatuursdaling in de omringende lucht.
  • Met straalwarmtesystemen wordt ongeveer de helft van de energie afgestaan als lage-temperatuursstraling. Dit is een zeer efficiënt proces omdat de omringende lucht minder wordt verwarmd. U voelt zich echter wel warmer bij een lagere temperatuur, omdat de stralingswarmte ervoor zorgt dat uw lichaam minder warmte afstaat. Maar u zult geen energie besparen als u de temperatuur van de omringende lucht op hetzelfde niveau wilt handhaven als u gewend bent te doen met een conventioneel verwarmingssysteem.
  • Energiebesparingen variëren, afhankelijk van de mate van isolatie en het gebruik door, en de individuele behoeften van de gebruiker. Andere factoren hebben te maken met de kosten van de energiebron. In Nederland is energie uit elektriciteit duurder dan energie uit gas. Dat gezegd hebbende, is het veel minder efficiënt om energie uit gas te halen dan energie uit elektriciteit, vanwege het continue gasverbruik om een boiler op temperatuur te houden.
Individuele programmering van ruimtes
Elektrische verwarming wordt meestel per ruimte ingesteld in plaats van vanaf een centrale locatie zoals bij centrale verwarming. Het verschil in verbruikskosten tussen een gasgestookte centrale verwarming en vloerverwarming zal variëren afhankelijk van de thermische kenmerken van uw huis, de leeftijd van uw boiler en de radiatoren, uw eigen gebruikspatroon, de manier waarop uw verwarmingssysteem wordt aangestuurd en uw individuele gas- en elektriciteitstarieven.
Het grote aantal variabelen maakt een eenvoudige berekening onmogelijk. Echter, het verschil in de kostprijs van gas en elektriciteit zorgen vermoedelijk voor een energiebesparing van 10 tot 15% bij de overstap van een conventioneel systeem naar vloerverwarming en zal tot marginaal lagere verwarmingskosten leiden.
© Warmup Plc | Elektrische Vloerverwarming NL 7
7